onsdag 18 maj 2011

Vad finns det för stöd för Big Bang-teorin? Vad fanns ” från början”? Bildades allting på en gång i en enda soppa?

Allt började när vetenskapsmannen George Gamov trodde att helium inte skapats utav solen utan att den skapats lång innan solen en föddes. Eftersom han inte trodde att solen skapat allt helium var han tvungen att hitta en annan källa för heliumbildning och insåg att det måste vara extrema temperaturer för att helium skulle kunna ha bildats. Närmare en miljard grader Celsius, vilket var långt över solens egen temperatur.
Gamov kom upp med den så kallade Big Bang-teorin. En teori om att en enda stor explosion skulle ha skapat hela universum. Stöd för teorin är att vi kan se hur universum faktiskt expanderar, vilket tyder på att universum måste ha varit mycket mindre en gång i tiden. Att universum skulle ha skapats ur en enda liten prick på ett ögonblick. Ett ögonblick där all materia, tid och rum skapats.

År 1945 vad de flesta emot Gamovs teori om Big Bang, men han kom på att om all materia skulle ha varit så komprimerad i en liten prick skulle den vara extremt varm, och en källa för helium att kunna bildas. Enligt Gamov skapades universum på mindre tid än vad det tar att laga en vanlig middag.
I New Jersey fanns två andra forskare vid namn Arnorl Penzias och Robert Wilson som hade tänkt att undersöka den svaga harlo av väte som omger vintergatan. Med hjälp av ett radioteleskop (Bell Labs Horn Antennae) skulle de kunna ta upp radiosignaler från rymden, och kunna lokalisera exakt var de kommer ifrån, då teleskopet går att rikta åt alla håll.
Wilson och Penzias var tvungna att göra sig av med allt störande bakgrundsljud för att kunna lokalisera signalerna. De kunde dock inte bli av med allt ljud oavsett vilken riktning antennen hade. Upptäckten av detta svaga brus kunde bara ges med en förklaring. Ljudet kom från strålning, efterklangen från Gamovs Big Bang. Detta var ett avgörande bevis för att Gamov hade rätt. Big Bang måste ha ägt rum. Strålningen går faktiskt att höra när man byter kanal på tv:n eller radion.
Wilsons och Penzias upptäkt stärkte Big Bang-teorin och att Gamov hade haft rätt om vätet och heliumets uppkomst. Allt väte och nästan all helium skapades i Big Bang, som utgör 98% av alla atomer i universum idag.
Med hjälp av teorier om tunga atomers uppkomst kunde människan nu få en klar bild. Nu förstod vi hur alla atomer i universum skapats.
Tidsperspektiv
Big Bang ---> under några minuter skapas väte och helium ---->  i 300.000 år expanderar universum ---> enskilda atomer börjar skiljas och ljus skapas ----> flera miljoner år senare smälts stora vätemoln samman till stjärnor. I stjärnorna bildas resterande atomer som finns idag.
Bruset som Wilson och Penzias upptäckte är resterna av det ljus som skapades av de enskilda atomerna.
Ett bevis på att universum faktiskt expanderar är att oavsett var i universum du befinner dig, rör sig himlakropparna ifrån dig. Det här kan man bekräfta med hjälp av dopplereffekten. Man mäter ljusets våglängd från en himlakropp och kan konstatera att föremålet faktiskt rör sig längre och längre bort. 

Däremot finns ingen som kan säga vad som fanns innan Big Bang. Tid och rum skapades i Big Bang, men har det kanske skett förut? Att universum expanderat, för att sedan dra ihop sig igen och bilda en liten prick, som sedan exploderar igen till ett nytt universum? Ingen vet...

                                                                                      
källa: Film från FLOD.

4 kommentarer:

  1. Bra läsning! :)
    jag undrar när nästa uppkomst-teori kommer ut...
    haha

    SvaraRadera
  2. Bra att du gav oss ett tisperspektiv på Big Bang: Miljontals år innan det fanns något mer än väte och helium - det var minsann ingen snabb explosion!

    Vad är titeln på den film du hänvisar till? Alla i gruppen var inte med den lektionen.

    Det du kallar "efterklang från Big Bang" vad är det, ljud eller ljus eller vad?

    SvaraRadera
  3. Jag kommer inte exakt ihåg vad efterklangen var, men det ska nämnas i filmen jag tog informationen från.
    filmen finns inne på flod.nu och heter Vetenskap-atomen:Nyckeln till kosmos, och alla som är medlemmar kan gå in och titta på filmen. Den är väldigt intressant så passa på innan skolan slutar för då nekas vi åtkomsten till denna sida!

    SvaraRadera
  4. Vilken bra sammanfattning av filmen. Det är nästan som att se den igen.

    Per-Arne

    SvaraRadera