onsdag 11 maj 2011

Försök med långt aluminiumrör

Försöket gick ut på att man skulle släppa två järnbitar genom ett aluminiumrör en och en. Sedan hade man två magneter som man skulle göra samma sak med och se om man kunde förklara detta fenomen genom iakttagelser.

Järnbitarna faller rakt igenom utan någon förändring medans magneterna tar längre tid att komma ut från röret.

Hur kan det bli så?

Jo, det är så att det bildas ett magnetfält i röret då magneten släpps, det bildas induktion, då den laddade partikeln (magneten) rör sig i ett magnetfält påverkas den av en kraft. I aluminiumröret finns både positiva laddningar-atomkärnor och negativa laddningar-elektroner. Ger man aluminiumröret en rörelse genom magnetfältet kommer laddningarna påverkas av en kraft som har till mål att flytta laddningen i ledaren.
Det är de så kallade "fria" negativa laddningarna (laddningselektronerna) som kommer vilja röra på sig.

Detta fenomen då laddningarna rör på sig kallas för en laddningsförskjutning som då sker i röret och därmed så bildas en spänning mellan rörets båda ändar. I den ena änden av röret finns ett överskott av positiva laddningar och i den andra ett överskott av negativa laddningar.

Den magnetiska kraften som bildas av dessa två motladdningar i röret gör att den magnetiska karften uppåt bromsar in magneterna och gör att de faller långsammare. Det bildas ström i röret!

6 kommentarer:

  1. Du nämner att det bildas"induktion". Hur hänger detta ihop med induktionshällar? Där är det väl också någon typ av magnetfält? Sitter det kanske en liten gubbe under hällen och släpper iväg magneter? /Ulrika Rongelid

    SvaraRadera
  2. Gubben får det jobbigt om man har fyra plattor på samtidigt. /Per-Arne

    SvaraRadera
  3. Läs första sidan på följande länk så får du en mer precis förklaring till fenomenet.

    http://www.microsupport.se/msis/experiment/induktion_fallande_magnet.pdf

    Per-Arne

    SvaraRadera
  4. Spännande saker. Du nämner att det bildas "induktion". Är det samma princip i en induktionshäll? Hur fungerar det i sådana fall? Sitter det möjligen en liten gubbe under hällen och slänger magneter fram och tillbaka när man vill ha sitt tevatten varmt?/Ulrika Rongelid

    SvaraRadera
  5. Ja det är det :) En induktionshäll fungerar med hjälp av en elektrisk spole under kokplattan.

    Sedan när ström passerar genom spolen bildar den ett högfrekvent magnetfält. Detta magnetfält skapar en elektrisk ström i grytans eller stekpannans botten, och på grund av det elektriska motståndet blir metallen i grytan eller stekpannan varm. Denna värme "överförs" sedan till maten.

    För att denna process ska fungera måste man använda grytor och stekpannor som har en botten som en magnet kan fästa på, till exempel en botten av järn eller titan.

    Besvarar det din fråga?

    SvaraRadera
  6. Aha, då tror jag att jag förstår. En fiffig uppfinning. Detta borde alltså innebära att om jag lägger min hand på plattan så bränner jag mig inte eftersom jag inte är magnetisk, eller? Borde i så fall vara ett måste i kök där barn vistas. //Ulrika Rongelid

    SvaraRadera