lördag 21 maj 2011

Vad betyder PET? "kan någon förklara enkelt, hur en PET-undersökning fungerar?"

"PET" står för PositronEmissionTomography och är en medicinsk avbildningsteknik som bygger på användning av isotopmärkta medel, vilket möjliggör framtagningen av tredimensionella bilder av exempelvis ämnesomsättningen i hjärnan osv.

Om man ska förklara denna teknik enkelt så kan man säga att en PET-undersökning är en undersökningsmetod som visar den kemiska ämnesomsättningen i organens funktion. Det går till så att man först får en injektion med spårämnen, som sedan syns med hjälp av en scanner.

Spårämnena som innehåller en radionuklid(flour-di-glukos) från injektionen tas upp i kroppens mjukvävnader och celler som har en förändrad ämnesomsättning och sänder ut gammastrålar som kan liknas vid röntgenstrålar. Dessa strålar blir sedan registrerade av PET-scannern som räknar fram en 2D eller en 3D bild av det undersökta området.

T.ex. Förhöjt eller onormalt blodflöde.

2 kommentarer:

  1. Tack för din "medicinska" förklaring! Kan du ta lite mer om själva fysiken också?
    Vilken är den radioaktiva isotopen i "fluor-di-glukos"? Och hur sönderfaller den? Hur uppkommer gammastrålningen? Jag som patient utsätts alltså för radioaktivitet. Hur stor stråldos då?

    SvaraRadera
  2. Jag tror att jag har gjort en sån i samband med en hjärtbehandling. Fick dock inte reda på tekniken. Nästa gång vet jag mer. Tack Hanna.

    Per-Arne

    SvaraRadera