söndag 22 maj 2011

Hur uppkommer solfläckar?


Solfläckar är ett område i solens fotosfär med en sänkt temperatur, det är en skillnad på ca 2000 grader. De ser ut som mörkare områden på solens yta som kan bli lika stora som jorden,
Solfläckar uppkommer genom att solens magnet fält påverkar varandra.
Tänk dig magnet fälten som gummiband. När solen roterar så vrids magnet fälten runt, och kommer att tvinna ihop sig med varandra och ändra form, slås ut i form av öglor eller bågar från solen.
Där dessa gummiband eller de magnetiska linjerna trasslar ihop sig och slår knut på sig själv uppstår solfläckar.

Solfläckarna kommer i cykler på ca 11 år då är de mer aktiva och man kan oftast upptäcka flera solfläckar under den perioden.

3 kommentarer:

  1. Vilken temperatur är det på solens yta respektive i solfläckarna?(Och hur kan veta det?)

    På Wikipedia (som man bör läsa kritiskt speciellt om det inte finns källhänvisningar) hittade jag följande mening: "Mycket solfläckar innebär att det blir varmare på jorden då solen får mer energi att spruta ut värme." http://sv.wikipedia.org/wiki/Solfl%c3%a4ckar
    Vad anser du om det?

    SvaraRadera
  2. Själva solen är ca 5 500 grader och en solfläck är då ca 3 500 grader.
    Jag vet inte exakt hur de kan veta det, men jag antar att de kollar på vilken färg solfläckarna har och utgår från det.

    Ja, det låter ganska rimligt eftersom om det kommer mycket vara partiklar från solen så blir väll atmosfären uppvärmd av det, så det blir varmare här på jorden.

    SvaraRadera
  3. När man tittar på fullmånen en klar juninatt så ser det ut som även den har fläckar. Är det sammma fenomen som på solen?

    Per-Arne

    SvaraRadera