fredag 20 maj 2011

Härdsmälta

Vad sker fysiskt under en härdsmälta av ett kärnkraftverk, som exempel i Fukushima?

En härdsmälta kallas det som inträffar när härden i ett kärnkraftverk smälter och farliga ämnen kan spridas ut i omgivningen. Hur kommer det då sig att härden kan smälta?

Uran-236 är ju ett väldigt instabilt ämne och klyvs lika fort som det uppstått. Uran-236 frigör otroligt mycket energi när den klyvs, och isotopen finns inte i naturlig form. I både atombomber och i kärnreaktorer så skjuter man då neutroner på uran-235isotoper så att de blir uran-236isotoper , som i sin tur klyvs och ger ifrån sig stora mängder energi och radioaktiv strålning.

Då kan man undra hur reaktortanken kan klara av denna oerhört kraftiga process, bara för att den omges av ett strålskyddande hölje?
Faktum är att det finns två faktorer som bromsar uranreaktionerna och gör att de inte ställer till skada utanför reaktortanken. Den första är tungt vatten som cirkulerar i reaktortanken och kyler ned processerna så att det inte blir så varmt att det skall kunna brinna i tanken. Den andra är att det sitter kadmiumstavar i reaktortanken intill uranet, som fångar upp en del av neutronerna och på så vis håller kärnklyvningen på ett lugnt plan.

Om kylarvattnet skulle minska så att reaktortanken blir för varm, eller om kadmiumstavarna skulle gå sönder så att kedjereaktonen går för snabbt, skulle tanken inte klara av att hantera processen. Det är då det blir en härdsmälta, vilket innebär att tanken smälter och de radioaktiva ämnena sprids.

Här är en youtube-film där man kan få härdsmältan illustrerad för sig om man vill!
http://www.youtube.com/watch?v=3_H3-Sy-Mzk

Källa:




Malin

2 kommentarer:

  1. Jag läste lite om Forsmarks reaktorer, och det verkar som om de använder vanligt vatten, inte tungt, som kylmedel. Vad är skillnaden mellan vanligt och tungt vatten? Och hur fungerar de olika vattensorterna i det här fallet?

    SvaraRadera
  2. Vattnet har också en annan bromsande effekt än den kylande. Vet ni vilken?

    Per-Arne

    SvaraRadera