lördag 21 maj 2011

Vad är radondöttrar och varför är de farliga?

Radon uppstår i sönderfallskedjan av uran i berggrunden. När radon i sin tur sönderfaller bildas de så kallade radondöttrar.
De är radioaktiva metallisotoper av polonium,vismut och bly, som lätt binder till dammpartiklar under alfasönderfallet(alfasönderfall är radioaktivt sönderfall där en atomkärna sönderfaller och avger en alfapartikel, det vill säga en partikel bestående av två protoner och två neutroner) och följer med inandningsluften ned i lungorna.




Anledningen att de är farliga är för att i sin tur när partiklarna har nått lungorna så avges alfastrålning vid sönderfallet som är skadligt och kan orsaka lungcancer.

Det tar ca. 15-40 år från det att man utsatts för strålningen till dess att lungcancer kan påvisas.
Ungefär 300 till 1500 personer per år är uppskattat att de dör av lungcancer som orsakats av radon.

(Källa: Quanta Fysik (boken

4 kommentarer:

  1. Skönt att varken bo i "radonhus" eller vara rökare. Men man blir kanske utsatt för radon och radondöttrar ändå, eller vad tror du?
    Du skriver omväxlande alfapartiklar och alfastrålning. Är det samma sak?

    SvaraRadera
  2. Håller med Ingrid. Hur många är det som bor i radonhus i dagens sverige? Nu har jag varit rökare så jag får kanske lungcancer i alla fall.

    Per-Arne

    SvaraRadera
  3. Jo, det är ju klart, men det handlar ju om så små mängder att vi inte märker av det och är väl en dos som man inte tar allt för stor skada av om man utsätts för. Men den lilla dosen som finns i den omgivningen ökar risken för en del sjukdomar. T.ex. om man röker.

    Alfapartiklar är de partiklar som utgör alfastrålning. Så det är samma sak.

    Jag har inte svaret på din fråga Per-Arne, men det är säkert många som bor i radonhus, som inte vet om det själva.

    SvaraRadera
  4. Ja, det är ju så på kvantnivå att man inte kan dra en skarp gräns mellan vad som är partiklar och vad som är vågor. Ljus kan beskrivas både som en vågrörelse (elektromagnetisk strålning) och som partiklar (fotoner). På samma sätt har alfapartiklar vågegenskaper och man kan tala om alfastrålning.

    SvaraRadera