Kvarkar är de minsta beståndsdelar som materia består av, så vitt vi vet idag. Det finns sex olika kvarkar som kallas upp-kvark, ner-kvark, sär-kvark, charm-kvark, topp-kvark och botten-kvark. Kvarkar kan inte finnas som fria partiklar, utan de finns inne i protoner och neutroner och för att protonerna och neutronerna ska få sin rätta laddning har även kvarkarna laddning. Dessa laddningar är dock lite udda. U-kvarken har laddningen +2/3 medan d-kvarken har laddningen -1/3.
Intressant att man nu är så säker på att kvarkarna finns, det var ju från början en modell som det lång tid att bekräfta i experiment.
SvaraRaderaHjälp den som läser det här och vet att en proton är positiv och en neutron är oladdad, men som inte hört talas om kvarkar, genom att visa att det fortfarande stämmer!
I början av 60-talet upptäcktes flera olika partiklar, varav de flesta var så kallade hadroner och en liten del leptoner. för att få ordning på dessa nyupptäckta partiklar var man tvungen att gräva lite inom ämnet och man kom upp med en undergrupp, kvarkarna. Med hjälp av tre olika kvarkar kunde de förklara alla kända hadroner och dessutom förutsäga massan för en ny partikel som inte observerats tidigare. läs mer på sidan http://www.linnaeus.uu.se/online/fysik/mikrokosmos/fykvarklepton.html
SvaraRaderaJag menade lite matematik bara: Visa att protonens respektive neutronens kvarkar ger ladningen +1 respektive 0.
SvaraRaderaEn proton har laddningen +1 och därför måste det finnas två upp-kvarkar och en ner-kvark inuti den. Upp-kvarken har laddningen 2/3 och ner-kvarken -1/3. alltså 2/3 + 2/3 -1/3=1.
SvaraRaderaneutronen som inte har någon laddning måste därför ha två ner-kvarkar och en upp-kvark i sig.
-1/3 -1/3 + 2/3 = 0
Elektriska laddningar är ju lätta att räkna med men hur "räknar" man med färgladdningar?
SvaraRaderaPer-Arne
Bättre sent än aldrig att svara :)
SvaraRaderaOm jag kommer ihåg rätt så ska kvarkarna bestå av olika färger. en blå, en röd och en grön. blandas dessa samman blir färgen vit.. mer än så minns jag inte riktigt...