tisdag 26 april 2011

Magneten och pendeln

Precis som Therese skrev i sitt senaste inlägg gjorde vi några små experiment under en fysiklektion och jag tänkte berätta om det med magneten och pendeln.

En hästskomagnet placerades på bordet så att en pendel kunde pendla mellan magnetens syd- och nordpol. På pendeln satt en metallplatta där halva delen hade springor och den andra halvan var hel. Metallplattan placerades först så att springorna gick i magnetfältet. När pendeln sattes i gungning pendlade plattan fram och tillbaka genom magnetfältet utan större påverkan. Gravitationen var det enda som tillslut fick pendeln att stanna.
Nu bytte vi håll på plattan så att den sida där plattan var hel gick genom magnetfältet. När pendeln sattes i gungning denna gång saktades pendeln ner markant.

Förklaringen på detta är att mellan magnetens poler går ett homogent magnetfält från nord till sydpolen. När sidan med springorna på metallplattan pendlade i magnetfältet kunde magnetens flödeslinjer ta sig igenom springorna och ingenting hände. Men när metallplattans hela ände fick pendla kunde inte flödeslinjerna ta sig igenom och saktade därför upp pendeln.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar