fredag 25 mars 2011

Lektion v.12


Nu har vi kommit in på magnetism-kapitlet ordentligt, vi har gjort yttligare några experiment om magnetism där vi har lärt oss några av de viktigaste reglerna på detta kapitel dvs. högerhandsregeln och skruvregeln. Sedan har vi även lärt oss olika symboler som är bra att känna till vad de står för. Vi fick även en stencil att arbeta med.

I onsdags gjorde vi en labb som handlade om en strömvåg. Vi fick undersöka olika faktorer så som I(ström) x(avståndet som ryttaren utgjorde när man sköt på den) och l (den längd som man fick enligt graderingen när man ändrade på lådan som innehöll magneterna) sedan under 2 av försöken skulle man växla ström och på 1 av försöken skulle man ha konstant ström och läsa av värdena vi fick under alla 3 försök. Det vi skulle undersöka var "Kraften på en strömförande ledare i ett magnetfält". Detta skulle man då göra mha. en strömvåg. Detta var en mycket intressant och rolig labb, får se om rapporten blir lika rolig att göra :) Bild på experimentet finns ovan!

Fredagens lektion betsod av ännu mer experiment där vi undersökte elektriska laddningar och fick fundera på vad blixtar och åska egentligen är.

Jag skulle sammanfatta denna vecka som en intressant och lärorik vecka, men vi är ju trotts allt på mitt favorit område när det gäller fysik :)

2 kommentarer:

  1. Vad menar du med "strömvågor"? Apparaturen ni använde brukar kallas en strömvåg, du kan gärna berätta hur den såg ut, varför inte infoga en bild?

    SvaraRadera
  2. Bra att du infogade en bild.
    Vad kom ni fram till? Vilka faktorer påverkar kraften på en ledare i ett magnetfält?
    Du nämner högerhandsregeln, hur fungerar den?

    SvaraRadera