tisdag 26 april 2011

Magneten och pendeln

Precis som Therese skrev i sitt senaste inlägg gjorde vi några små experiment under en fysiklektion och jag tänkte berätta om det med magneten och pendeln.

En hästskomagnet placerades på bordet så att en pendel kunde pendla mellan magnetens syd- och nordpol. På pendeln satt en metallplatta där halva delen hade springor och den andra halvan var hel. Metallplattan placerades först så att springorna gick i magnetfältet. När pendeln sattes i gungning pendlade plattan fram och tillbaka genom magnetfältet utan större påverkan. Gravitationen var det enda som tillslut fick pendeln att stanna.
Nu bytte vi håll på plattan så att den sida där plattan var hel gick genom magnetfältet. När pendeln sattes i gungning denna gång saktades pendeln ner markant.

Förklaringen på detta är att mellan magnetens poler går ett homogent magnetfält från nord till sydpolen. När sidan med springorna på metallplattan pendlade i magnetfältet kunde magnetens flödeslinjer ta sig igenom springorna och ingenting hände. Men när metallplattans hela ände fick pendla kunde inte flödeslinjerna ta sig igenom och saktade därför upp pendeln.

onsdag 6 april 2011

Relativitetsteorin

Som sagt var vi på föreläsning i går(tisdag) om relativitetsteorin som jag tycker var ganska intressant.
Det vi fick höra om var att gravitationen inte alls är en kraft, utan att saker och ting rör sig i en perfekt rak linje med konstant hastighet.

Detta kunde förklaras med en skalbagge som går rakt fram men som råkar ut för en grop kant och kommer då att svänga.
Samma fenomen händer med månen.

Vi fick även lyssna till lite om svarta hål, om hur det kommer till och lite hur den fungerar.

tisdag 5 april 2011

Albert Einstein och relativitetsteorin.

Ikväll ska de flesta som läser fysik här på komvux i Enköping åka till Stockholms universitet för att gå på en föreläsning om relativitetsteorin. En teori om ljusets hastighet i vakuum och som den kände Albert Einstein kom på.

Själv kan jag inte följa med med hoppas ypperligt på att de som åker dit tar sig tiden att skriva på bloggarna om något speciellt de fastnade för under föreläsningen!


Visste du att?

....jordens magnetfält är just nu på väg att bli markant svagare. Jordens poler flyttar sig 10-50 kilometer om året och kan nu vara ett tecken på att jordens poler håller på att byta plats med varandra.














läs mer på: http://illvet.se/fraga-oss/hur-kan-jorden-vara-magnetisk

Norrsken, en fantastisk upplevelse!

Jag har själv haft turen och upplevt norrsken på himlavalvet ett flertal gånger. Det är en fantasktisk syn och ser ut att komma från en saga . Men hur uppkommer egentligen norrsken?

Utanför jordens atmosfär rör sig laddade partiklar i snabb hastighet, kallad plasma. Dessa laddningar kommer in i atmosfären och krockar med atomer och molekyler. Vid krockarna bildas ett ljus som kallas  norrsken.

partiklarna som skapar norrsken kommer från jonosfären och har fått en enorm hastighet med hjälp av energin från solvindar. partiklarna fångas in av jordens magnetfält och styrs mot polerna.
När de laddade partiklarna från jonosfären krockar med atomerna och molekylerna överför de energi. energin som överförs blir lite för mycket för atomerna och de släpper i väg den i form av ljus.
Ju längre ner i atmosfären laddningarna kommer desto fler krockar sker, och desto mer energi frigörs i form av ljus.

Har du någonsin sett ett norrsken?

http://www.irf.se/norrsken/Norrsken_varfor.html

måndag 4 april 2011

Väntar med spänning på att få svar på mina frågor i Lärarens ruta ...

norrsken by laserlars
Speciellt det här med norrsken, har du upplevt det? Hur bildas det? 


norrsken, a photo by laserlars on Flickr.

Via Flickr:
Fotograf Lars Engström