fredag 25 mars 2011

Lektion v.12


Nu har vi kommit in på magnetism-kapitlet ordentligt, vi har gjort yttligare några experiment om magnetism där vi har lärt oss några av de viktigaste reglerna på detta kapitel dvs. högerhandsregeln och skruvregeln. Sedan har vi även lärt oss olika symboler som är bra att känna till vad de står för. Vi fick även en stencil att arbeta med.

I onsdags gjorde vi en labb som handlade om en strömvåg. Vi fick undersöka olika faktorer så som I(ström) x(avståndet som ryttaren utgjorde när man sköt på den) och l (den längd som man fick enligt graderingen när man ändrade på lådan som innehöll magneterna) sedan under 2 av försöken skulle man växla ström och på 1 av försöken skulle man ha konstant ström och läsa av värdena vi fick under alla 3 försök. Det vi skulle undersöka var "Kraften på en strömförande ledare i ett magnetfält". Detta skulle man då göra mha. en strömvåg. Detta var en mycket intressant och rolig labb, får se om rapporten blir lika rolig att göra :) Bild på experimentet finns ovan!

Fredagens lektion betsod av ännu mer experiment där vi undersökte elektriska laddningar och fick fundera på vad blixtar och åska egentligen är.

Jag skulle sammanfatta denna vecka som en intressant och lärorik vecka, men vi är ju trotts allt på mitt favorit område när det gäller fysik :)

tisdag 22 mars 2011

CD-skivan

Jag ska redovisa hur en cd-skiva är uppbyggd och hur spåren på skivan kan "omvandlas" till ljud och allt smått och gott som har med det att göra t.ex. strålgången när man lyser med en laser på skivan osv :)
Lägger upp en länk, där man kan se hur tillverkningen av en cd- skiva går till.

Mycket nöje!

måndag 21 mars 2011

Magnetism

Nu har vi då börjat med magnetism.

Kapitlet började med en repetition av elläran från A kursen, där vi fick koppla och göra lite beräkningar.

I fredags fick vi göra lite experiment med magneter och fundera lite kring hur magneter fungerar.
En ganska trevlig mjukstart.

måndag 14 mars 2011

Internationella pi dagen!

Pi dagen är tillägnad talet pi och kallas för pi dagen eftersom denna dag i amerikanskt datumformat skrivs 3/14. Det är även den schweiziske fysikern Conrad Habichts födelsedag. Conrad var en mycket duktig fysiker och god vän till Albert Einstein men de visste ni säkert redan ;) Imorgon är en ännu viktigare dag, i alla fall för mig. Jag fyller år jippie! :D

torsdag 10 mars 2011

Mikrovågsugn

Tänk att förr i tiden var mikrovågsugnen ungefär lika stor som vår ugnar, ganska stor skillnad på de vi har i dag och de första.
Har redovisat om mikrovågsugnen.

Vet du vad som händer om man stoppar in ett ägg i mikrovågsugnen?

fredag 4 mars 2011

Hologram!

Jag ska berätta lite om hologram, hur det funkar och hur man skapar det :)
Kolla in detta coola hologram som är gjort i Japan. En konsert som tydligen verkar vara ganska populär :)
Det jag ska berätta om är nog dock inte så här komplicerat ^^