måndag 28 februari 2011

Nytt kapitel, ny layout

Hej på er allihop!
Nu har jag ändrat en del på vår fysikblogg och tycker själv att temat passar ganska bra. Just nu håller vi på med vågor och på bakgrunden kan vi se både vattenvågor och lite ljus. Och självklart finns ju en hel del vågor i luften vi inte kan se och det kan man ju också säga passar in ;)
vad tycker ni andra? Något som ni vill ändra?

fredag 18 februari 2011

Nanotekniken

Revolution eller/och canser? Såg ni uppdrag granskning i onsdags? Ett program som jag tycker väcker tankar om vad som är bra eller inte bra. Är ny teknik alltid bra? Kolla på svt play Uppdrag granskning del 5 av 23, ligger kvar till den 22 juli.

fredag 11 februari 2011

Hade Newton fel????

Vad är det egentligen som får månen att hållas kvar i bana kring jorden, och vad är det som gör att äpplen faller till marken? En kraft? Nej, inte alls, säger Einstein.

Ska vi åka till Stockholm den 5/4 för att få veta mer?

torsdag 10 februari 2011

Snart är det prov.

Ja snart är det fredag och dags för prov, men vi ska ju även lämna in våra skrivuppgifter. Har ni skrivit om det som ni uppgav på bloggen att ni skulle skriva om? Det har jag...till viss del iallafall.. Jag har skrivit lite om extremsport men även lite andra sporter faktiskt.
Tyckte ni det va lätt/svårt?
Jag har själv lite problem med mekaniken då man kan sitta och göra om alla dessa formler i all oändlighet!! Det är så förvirrande, och man blir så osäker på vilken formel man ska använda i olika samanhang..
Är lite orolig inför provet men hoppas på att det ska gå bra. Jag är iallafall hyfsat nöjd med min labrapport och skrivuppgift så jag hoppas att mitt utförande i dessa hjälper mig på vägen!

vad känner ni?

fredag 4 februari 2011

Ute och cyklar?

Var på ett fysik/teknik evenemang när jag hälsade på min bror i Linköping i somras. Där kunde man testa på massa olika experiment och lära sig allt ifrån Newtons lagar, vågrörelse, el lära m.m. Ett av de häftigast experimenten var dock de som beskrev gyroskopet. Man skulle hålla ett snurrande cykelhjul i två handtag på vardera sida. Det var inga problem tills man försökte vrida och ändra riktning på hjulet och upptäckte att det var i princip omöjligt. Vad beror detta på tror du?

http://www.utopiasthlm.se/?p=2105

Länkar till en film från MIT där man testar ett liknande experiment.

torsdag 3 februari 2011

Nu har jag det!

Tanken slog mig att varför inte skriva om extremsporter? Det e precis vad jag tänker göra. Inte bara en utan lite av varje. Bl.a basejumping :) vad sägs om det? :D

onsdag 2 februari 2011

Skidor!

Min skrivuppgift kommer att handla om Newtons lagar vid skidåkning. Hur man kan mäta hastigheter osv. Inte riktigt bestämt mig för exakt vilken del jag ska skriva om än men jag tog upp lite saker i mitt förra inlägg som kan vara intressanta att skriva vidare om.

tisdag 1 februari 2011

Nöjesfält!

Jag funderar på att välja Newtons lagar på ett nöjesfält, det verkar spännande...
Plus att då vet man nästa gång vilka krafter som verkar på ens kropp.
Detta är något jag har funderat lite över när man sitter högst upp i någon berg-och-dal bana som precis är på väg över den där kullen då man undrar om man kommer klara av det eller tuppa av. Men jag är som sagt inte helt säker, men det lutar åt det hållet.